B, Bess och H

Premiären på Solägget och Höga C har varit och den gick bra. Barnen är totalt uppslukade och den fungerar väldigt bra. En fråga som jag och flera av mina kollegor har fått är om vi inte lär ut skalan fel. Borde det inte vara C, D, E, F, G, A, H, C? För att reda ut begreppen skrev jag följande svar till ett mail:

Hej Johanna!

Det är jag som har gjort musiken till Solägget och Höga C samt rättat till skalan. Precis som Bobo säger så är jag utbildad musiklärare vid Musikhögskolan i Stockholm. Nuförtiden använder man oftast B och Bb (bess) för att att följa den anglosaxiska traditionen, framförallt inom ackordsbaserad musik såsom jazz, visor och pop. I den klassiska världen används ibland fortfarande b och h men h kommer sig av en feltolkning och framförallt felskrivning av begreppen b mollum och b durum som skedde redan under renässansen. Övergången till det anglosaxiska systemet har påskyndats av amerikanska notskrivningsprogram för datorer som är standard idag.
Se gärna:

http://sv.wikipedia.org/wiki/B,_H_och_Bess#B.2C_H_och_Bess
http://sv.wikipedia.org/wiki/Durskalor

Jag tycker personligen att “B” är mycket mer logiskt än “H” och formen Bess är logisk med tanke på Ass, Gess och så vidare. Jag blev själv uppfostrad med “H” och “b” men förordar starkt att vi inte lär ut detta system till barn idag. Det enda som kan vara lite tråkigt är att man missar den musikaliska ordvitsen B A C H.

Jag hoppas att detta kan bringa lite klarhet i frågan. Väldigt kul att ni gillar föreställningen!

Visst, det blir lite musikvetenskapnördigt, men vad katten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *